NTGent & Action Zoo Humain: Platform | Stadsschouwburg Groningen

Theatercurator Tjitske Dijkstra Theatercurator Tjitske zegt:

“Platform is misschien wel een van de meest confronterende, verwarrende én amusante theatervoorstellingen die ik ooit gezien heb.”


Platform is misschien wel een van de meest confronterende, verwarrende én amusante theatervoorstellingen die ik ooit gezien heb. Inderdaad, zondag 11 juni wordt Platform, naar het boek van Michel Houellebecq in de enscenering van Johan Simons, hernomen. Het stond al eerder op de planken in 2005 en nu, meer dan tien jaar later, gaat het stuk soms nog door mijn hoofd.

Het is een grof stuk, op het vieze af, waarin de hoofdpersoon een reisformule ontwikkelt die gericht is op goedkope, exotische seks. Dat is de rode draad in het verhaal, maar veel heb je vervolgens niet om aan vast te houden. De spelers spelen niet alleen met de tekst en het decor, maar ook met de vierde muur, oftewel het publiek. Tijdens de voorstelling ga je jezelf er vaak op betrappen dat je denkt: “hoort dit nu wel of niet zo te zijn?” En dan is het stuk ook nog eens flink geëngageerd, politiek beladen en compleet passend in de steeds wredere wereld waarin wij leven.

Kortom, ongeveer alles wat een voorstelling in zich kan hebben komt in Platform aan de orde en het stuk gaat je hoe dan ook aan het denken zetten. En wil je na Platform meer NTGent en Johan Simons? Dan kun je ’s avonds om 20:15 uur ook nog naar de voorstelling Onderworpen.

NTGent & Action Zoo Humain: Platform
 zondag 11 juni, 16:00
 24 (eerste rang), 12 (CJP/collegekaart) • kaartje kopen
 Stadsschouwburg Groningen
Facebook