Theater Malpertuis: GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder | Stadsschouwburg Groningen

Theatercurator Tjitske Dijkstra Theatercurator Tjitske zegt:

“Ik verwacht dat dit een heel mooie theateravond gaat worden, puur en oprecht in zijn eenvoud.”


Zo’n tien jaar geleden kwam ik in dienst bij de Rotterdamse Schouwburg; net student, veel vrije tijd en dus met de mogelijkheid om gratis naar het theater te kunnen gaan. Het was een maandagavond en ik had geen flauw benul waar ik naartoe ging. De kassadames hadden mij, heel aardig, op de eerste rij gezet en om mij heen zag ik alle mensen die er destijds in de Rotterdamse culturele wereld toe deden. Het doek ging op en daar stond Viviane De Muynck, de grande dame van het Vlaamse theater. Daar kwam ik overigens pas later achter. In een anderhalf uur durende monoloog sleepte zij haar publiek mee in een verhaal waar ik de tekst niet meer van weet, maar het gevoel waar ik destijds mee uit het theater kwam zal ik nooit vergeten. Deze dame had mij die avond totaal in vervoering gebracht, dus mij alle woorden van haar tekst te laten voelen. Heel bijzonder.

In de tussenliggende tien jaar heb ik haar nooit meer zien spelen en daarom ben ik zeer verheugd dat zij 3 juni in Groningen te zien is. Misschien wel voor de laatste keer, gezien haar leeftijd, in de Stadsschouwburg met wederom een monoloog, ditmaal geschreven door Tom Lanoye. Het verhaal dat zij vertelt is het verhaal van een moeder die haar zoon, een jihadstrijder, is verloren. Ze heeft lang getwijfeld of zij deze monoloog wel wilde spelen, omdat nog maar twee jaar geleden haar eigen zoon is omgekomen in het buitenland. Zij balanceert dus in deze voorstelling tussen haar eigen verhaal en het verhaal dat zij verteld. Of zoals zijzelf zegt: “Ik dans op het scherp van het mes.”

Ik verwacht dat dit een heel mooie theateravond gaat worden, puur en oprecht in zijn eenvoud. Ditmaal zit ik op de tweede rij van voren en ik hoop van harte dat ik in de zaal veel Filterfans mag treffen, omdat dit mijns inziens is wat theater moet zijn.

THEATER MALPERTUIS: GAZ. PLEIDOOI VAN EEN GEDOEMDE MOEDER
 zaterdag 3 juni, 20:15
 19 (eerste rang), 9,50 (CJP/collegekaart) • kaartje kopen
 Stadsschouwburg Groningen
Facebook