Theater Utrecht Hedda Gabler

Theater Utrecht: Hedda Gabler | Stadsschouwburg Groningen

 Theatercurator Marija zegt:

“Hedda Gabler is een voorstelling om naar uit te kijken als je ervan houdt om geraakt te worden en als je graag wilt filosoferen over het leven of wilt discussiëren over hoe de maatschappij zich kenmerkt.”


Soms zitten er van die voorstellingen tussen waarbij je op voorhand al weet dat hij volledig klopt. Dat de voorstelling passend is bij wat er nu relevant is. De visie van de regisseur op de maatschappij spreekt mij dan aan en bovenal hoe deze visie door hem vormgegeven is in het samenspel van scenografie, kostuums, speelstijl, toneeltekst en montage van de scènes.

Bij Hedda Gabler van Theater Utrecht heeft regisseur Thibaud Delpeut een vorm gekozen die past bij nu. Met één been wandelt hij door de wereld van gisteren: de personages zijn namelijk gekleed in historische kostuums. En met het andere been rent hij door de toekomst, doordat hij gebruik maakt van een flitsende filmische manier om het verhaal te vertellen.

In deze regievorm geeft hij weer wat hij van het nu vindt: een maatschappij in de wurggreep van narcisme. Ik verwacht dat Delpeut daarmee bedoeld dat we – gedwongen of niet – het beste beeld van onszelf creëren in contact met anderen waardoor onze authenticiteit in gevaar komt. En met het verlies daarvan verdwijnt tevens het vermogen om je optimaal te hechten aan de ander. Het leven wordt dan vlak en saai.

Het stuk is oorspronkelijk geschreven door de Noorse Henrik Ibsen (1828 – 1906). Dat men in Scandinavië het scenarioschrijven goed beheerst blijkt wel uit de geweldige series die nu zo populair zijn,  zoals The Bridge en Borgen. De toneelteksten van Ibsen beslaan de tegenstelling tussen werkelijkheid en droom, natuur en geest, leven en roeping. Thema’s die anderhalve eeuw later nog steeds relevant zijn.

De Hedda Gabler van Theater Utrecht is een vrouw die krampachtig gedwongen wordt het leven als een feest te beleven. Op pijnlijke wijze raakt zij verloren in verschillende rollen die ze moet spelen in relatie tot verschillende mensen. Dat is herkenbaar of invoelbaar voor velen.

Hedda Gabler is een voorstelling om naar uit te kijken als je ervan houdt om geraakt te worden en als je graag wilt filosoferen over het leven of wilt discussiëren over hoe de maatschappij zich kenmerkt.

(Tip: voorafgaand aan de voorstelling is er een lezing om 19:15)

Hedda Gabler
 dinsdag 4 april, 20:15
 22,50 (eerste rang) • 11,25 (CJP/collegekaart) •  kaartje kopen
 Stadsschouwburg Groningen
Facebook