Thuiskijktip: De zaak Shell | De Correspondent

Maartje zegt:

“De jonge generatie strijdt. Het slagveld omzeil je niet door aan tafel te vergaderen en vieze koffie te drinken.”


De scenario-afdeling van de werkelijkheid repeteert bedreven.

De schrijfsters houden een scherp oog op de acteurs die veranderen in omvangrijke identiteiten maar zelfs door het scherm lijkt het dicht bij huis.

Shell kan enkel duwen en bevindt zich niet in politiek vaarwater. En zeg nu zelf: we all knew! En Gulf, Total en Exxon – fucking – Mobile zijn de winnaars.

De consument heeft de vrijheid niet om zich te onttrekken aan manipulaties. Je vraagt toch niet een afgematte arbeider in de supermarkt grote kwesties te doorgronden?

Democratie is traag is zorgvuldig is de overheid is het snelst als de traagste. Als je wat wil, kom dan aan tafel zitten luisteren en vieze koffie drinken.

Het klimaatakkoord is een glossy over hoe de consument haar steentjes in de winkel kan bijdragen.

Burgers zijn stilzwijgend akkoord gegaan met dat we een hoopje individuen zijn – we voelen ons verantwoordelijk voor alles maar hebben invloed op niks.

De jonge generatie strijdt. Het slagveld omzeil je niet door aan tafel te vergaderen en vieze koffie te drinken.

De aarde schreeuwt in ijzingwekkende stilte. Je niet weet of je nu tijd krijgt om te reflecteren op wat er is gebeurd of dat je de computer dicht moet klappen en beginnen met…

Wat is jouw rol?

De zaak Shell van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit, geproduceerd door Frascati Producties en De Nwe Tijd, is gratis online te bekijken op de site van De Correspondent.

De zaak Shell
 tot en met zondag 17 januari
 gratis
 De Correspondent